Lanawin teszt

www.lanawin.huSzeretném bemutatni Nektek az egyik online szerepjátékot, ami Lanawin névre hallgat. Ez egy fórum alapú játék, tehát egy fórumon kell leírnod, hogy a hős/karakter, amit Te viszel az mit csinál, érez, hogy viszonyul másokhoz. Erre pedig mások reagálnak. Lényegében egy életút játék, csak online környezetben, egy fórumon keresztül. Már elég régóta játszom a játékkal, és nagyon szeretem, bár van pár apró hibája, de szeretném Nektek is bemutatni, kicsit összegezni, hogy miben is jobb mint a többi, ill. miben rosszabb.

A játék egy Lanawin nevű helyen játszódik, ami egy lehatárolt komplett világ. Nem olyan hatalmas, de kellőképpen nagy, hogy sok-sok érdekes dolgot bele lehessen pakolni. Összesen négy város és két karavánpihenő található a világban, illetve kisebb szigetek, kikötő, ilyesmi. Nagyon pofás kis térkép van róla, ami a honlapon megtaláltok (http://www.Lanawin.hu), ezért nem is ecsetelem tovább. A játék egy középkori, fantasy világba kalauzol el minket, ahol a mágia a fő úr.

Itt el is érkeztünk az oldal egy nagyon nagy előnyéhez: nagyon komolyan kidolgozott mágia-rendszer van itt, több száz egyedi varázslattal a mindenki által ismert elemek ágain. Ilyet még nem láttam sehol, pedig már jócpár oldalon megfordultam.

Kezdjük az elején: az oldal alapvetően átlátható, könnyen megtalálható a regisztráció, a fontosabb menüpontok ki vannak emelve, rengeteget olvasgathatunk már regisztráció előtt is. Ez nagyon jó, látszik, hogy a készítők nem titkolnak el semmit csak azért, hogy regisztráljanak, nem erőltetik a felhasználó létrehozást. Így is több ezer regisztrált karaktert tudhat már maga mögött a játék, ami eléggé magáért beszél.

Ez a játék az első olyan fórum alapú szerepjáték, ami automatikus rendszerben hozza azt, amit a többi hasonló frpg. Nincs cselekvés-pont vagy hasonló, unalmas karakterfejlődés, a játéktéren alakított beírások után tudsz fejlődni a karakterrel. Tehát ez tényleg egy fórum alapú szerepjáték, nem egy kattintgatós-egyszerű-böngészős szerepjáték, itt tényleg a fórumon történik (szinte) minden. A fórumra, a játéktérre hatunk a cselekedeteinkkel, ott adhatunk át pénzt másnak, vásárolhatunk, varázsolhatunk, és még kismillió dolgot. Ennél egyedibb kivitelezést és rendszert álmodni sem nagyon lehet. Máshol ilyet nem nagyon találsz!

De kezdjük is a regisztrációnál. Ez nem olyan gyors, mint a legtöbb oldalon, de azért nem vesz el túl sok időt, és ha végzünk, van egy kulcsra kész karakterünk, amire már csak egy avatarkép és egyszerűbb külső leírást kell ráaggatni. Gyorsan megjön az aktivációs e-mail is (Gmail rendszerben 4-5 másodperc csupán!), minden rendben van. A leírások átláthatóak, kissé talán szájbarágósak is, de attól még senkinek nem lett baja.

A fórumra belépve egy nagyszerűen eltalált súgó fogad minket. Annyira jól ki van dolgozva, mint a legtöbb MMORPG-ben. Feljön egy magyarázó ablak, és van egy kiemelt rész az oldalon, amiről éppen ír. Nagyon átlátható, részletes, zseniálisan ki van találva. Ilyet sem láttam még más fórumokon, hatalmas pluszpont. Végigvezet a fórum alapvető elrendezésén, működésén, bemutatja pontosan mit hol talál a felhasználó, segít megírni a karakterleírást és karakterképet választani, és segít a kezdő lépésekben. Apropó, karakterkép: ez is teljesen egyedi és nagyon kiemelkedő, a fórumon egy majdnem 5000 képből álló galéria van, ahol rengeteg kép közül választhatunk a karakterünknek. Plusz, hogy ne kelljen feleslegesen átnézni egy csomó képet, a karakter fajához és neméhez passzoló képek jelennek csak meg, de így is sok száz képes választék van. Szinte lehetetlen, hogy ne találd meg a megfelelőt, de ha mégis, tölthetsz fel sajátot is. Annyira minőségi a képgyűjtemény, hogy még a Google is ezt hozza fel, hogyha egy faj + karakternév kombinációra keresünk. Pl. “ork karakterképek”-re szinte csak Lanawinos képeket hoz elő.

Beléptünk, kitöltöttük a szükséges adatokat, bemutatkoztunk az OOC témába, kaptunk egy nagyon kedves levelet az admintól (bár valószínűleg automata, de már itt látszik, hogy törődnek a játékosokkal). Kedvesen fogadnak minket a bemutatkozás részben is, minden jó. Nézzük a chatet. Itt dobtam egy hátast. A chat egy nagyon igényesen kialakított, saját készítésű cucc. Nem csak nagyon kényelmesen lehet beszélgetni másokkal, de valós időben látod az új üzeneteket a fórumon, akár IC (In character, játékon belüli), akár OOC (out of character, játékon kívüli) beírásról legyen szó. Sőt, a privát üzeneteid is látod, ha kapsz egyet! A többi apróságba meg bele sem megyek, mert napestig írhatnék róluk!

Nos, menjünk tovább. A fórum szerkezete egy kicsit fura, de az elején a súgó sokat segített. A hozzászólások átláthatóak, gyorsan elérhető minden információ, pofásan van berendezve. Nekem picit nagy volt a betűtípus, ezért a beállításokban lejjebb vettem (igen, ilyet is lehet!). Megírtam az első reagom, 10 perc után kapom is a segítő szándékú üzenetet, hogy mit rontottam el. Elmagyarázzák, ki is javítják, megmutatják mi a rossz. Nagyon jó. Nagyon tetszik! Írom a következő reagom, majd utána még néhányat, és hopp, már játékos rangon is vagyok. Akkor ideje benézni a fogadóba, ahol egy nagyon ügyes kis vásárlós-rendszerrel találkozom, ahogy a piactéren (előbbi étel és ital, utóbbi bájitalok vételéhez). Mivel mágus kasztot választottam, ellátogatok a templomba is, ugyanis itt lehet varázslatot tanulni. Részletesen elmagyarázott kezelőfelület, nagyon pöpecül kialakított mágia-tanulási lehetőségek. Ez jellemzi.

De a technikai jellemzésről menjünk is tovább. A fórum vezetősége nagyon kedves és segítőkész, gyorsan is reagálnak, bár az admin néha kicsit túlságosan lényegre törő. A chaten a többi játékos nagyon szívesen segít, a hangulat nagyon jó. A fórum elsőre nagyon kesze-kusza, de a súgó és eltöltött pár nap után megbarátkozik vele az ember, minden könnyen elérhető. A rengeteg apró, egy egyszerű fórummotorból kihagyott kényelmi funkciók nagyon ügyesek. Egyszóval nagyon jó kis fórumot találtam.

Mellette:
- Jófej, aktív társaság és staff
- Nagyon jól kidolgozott mágia-rendszer, egyedi varázslatok tucatjai, százai
- Elég részletes világ, de sok mindent meghagynak a felhasználó fantáziájának
- CsP nélküli karakterfejlődés, a fórumon
- Rengeteg különféle funkció, ami nagyban meggyorsítja a játékot
- Nagyon pöpec chatfal
- Nagyon pöpec karakterkép-galéria
- Nagyon pöpec súgó és segítségkérés
- Design: 7/10
- Rendszer: 10/10
- Játékélmény: 8/10
- Társaság és interaktivitás: 9/10

Ellene:
- Kicsit fura fórumszerkezet, bár hamar megszokható
- Még picit kevés helyszín, bár csak több hónapos játék után jön elő ez a gond
- Néhol szűk kínálat fegyverek terén, ill. a fogadókban, meg a pénz nem nagyon van kiegyensúlyozva (túl sok van, nem nagyon lehet elkölteni, hogyha nem mágus a karakter)

Kipróbálnád? www.lanawin.hu

Thyalie teszt

www.thyalie.huÜdvözletem, a nevem Sidheliel Neryadal, és egy játékteszt cikkel szolgálok most nektek. A Thyalie szigete szerepjátékon játszom már hónapok óta, és úgy éreztem eljött az ideje egy kiadós ismertető-féleségnek. Több játékon is megfordultam már, mint a TK, VH, de nem idegen tőllem a Diablo, a WOW és a Perfect World sem. Most pedig ezzel a játékkal töltöm mindennapjaimat, és mondhatom eléggé leköt annak ellenére, hogy első látásra nem volt túl meggyőző. Lépjünk hát közelebb a boncasztalhoz:

Sztori:

A játék egy Thyalie nevű szigeten játszódik, ami lényegében egy turista-sziget, affajta Hawaii a világban. Az ismert világot, Ardont, elfek, emberek, orkok, törpék, és más szerzetek lakják, és a XVIII. évezredet írjuk. Számos háborúzás után most a gazdaság és ipar évezredét éljük, így Thyalie, a távol eső gyarmatsziget turistalátványosságnak számít. Az egyetlen város mellett dzsungel, hegy, vízesések és egy vulkán is kalandokat ígér a karaktereknek.

Első tapasztalatok:

A játékot viszonylag könnyen meg lehet találni a keresőkben. Bár a Googleban csak az “online szerepjáték” kulcsszóra jön be első oldalon, szinte minden magyar linktárban benne van, úgy Startlap mint wyw. Ez mindenképpen jó pont, látszik, hogy az üzemeltető aktívan gyúr a link építésre és próbálkozik a google standardjait is beépíteni.

Az oldalt a mywot.com rendszere támogatja, azaz Good jelzőt kap. Ez a szavazó rendszer mostanában eléggé népszerű és lojális tagokra utal, akik megtesznek annyit, hogy felrakják a mywot eszközét tudnak szavazni a thyalie.hu-ra, vagy más oldalakra. Nem annyira jelentős, de azért egy pici pont ez is.

Aki megszokta a 3D-s űberrealisztikus játékokat, az itt álljon le az olvasással, mivel ennek a játéknak kézzel rajzolt grafikája van. A kezdőlapon rögtön a sziget látképe fogad minket, közép minőségű kidolgozott képpel. Mindenesetre nem lopott, és eléggé igényes. Rendben van.

A kezdőlapon nincs mit eltéveszteni: Belépés, regisztráció. Talán túl minimális ez a felület, a fajok leírásai például innen egyáltalán nem elérhetőek. Ennek ellenére nincs egy darab hirdetés sem, a hülye is képes regisztrálni pillanatok alatt. A regisztráció után a visszaigazoló levél a linkkel hamar megérkezik (nem spamba szerencsére), és kb. 2-3 percre az első oldalérkezés után már bent is vagyunk a karakterünknél.

Zseniális ötletnek tartom a főoldal panelje alatt a “Nézd meg mi zajlik épp most Thyalie szigetén” linket, ami egy Guest karakterrel belépést enged a játékba. Természetesen nem írhatsz és nem cselekedhetsz, de az oldalakat és a fórumot végignyálazhatod, és minden cselekvés végén a “Reigsztrálok” gomb csalogatólag hat. Olyan ez mint egy screenshott bemutató, csak az élő hús-vér játékon. Marketing szempontból óriási, kövér pont ezért.

Lássuk részletesen:

A Kezdőlap nevű fülön első látásra tömött információhalmazok ugranak elénk. Óriási váltás ez a minimalista indexhez képest, ami visszájára üthet elijesztve a frissen regisztráltat. Aki nem retten meg, az igénybe veheti a gyorstalpalót, azaz az ún. Mentorínó rendszert. Stílusos elnevezéssel, három (mármár túl gyerekes) tündér vezet végig a játék alapjain. Nem rossz, csak a kemény gyilkolós játékosoknak lehet keresztbe fog állni a szemük a cukormáztól. Lehet épp ezt akarják a szerkesztők? Hmm..

Ha jobban megnézzük a kezdőlapot, akkor végül is meg lehet érteni a felületet: bal oldalt a menü, alatta a chat ablak (amibe már írhatunk is, semmiféle bejelentkezést vagy telepítést nem igényel, sőt mobilról is működik), jobb oldalt fent a hírek panelje, alatta a mentorínók és a két gyors-cselekvés panel. Ez a két doboz kiváltképp hasznos, ugyanis megkímél, hogy a megszokott cselekvéseinket ne kelljen mindig kikeresnünk a fórumstruktúrából, illetve mindig ajánl éppen aktuális, hasznos cselekvéseket. Újaknak nagy segítség. Lejjebb a saját és általános játékok utolsó beírásai, lapozós dobozban. Klikkre rögtön ugrik a megfelelő fórumszobára, oldalszámra. Még lejjebb az OOC szobák uccsó írásai és egy facebookos doboz ha Like-olni szeretnéd az oldalt. A lap alján a kalandmodul található, amely csak 5 IC beírás után lesz aktív, mivel csak ezután lehet kalandba csatlakozni. Valahol érthető is.

Vissza az oldal tetejére. Itt a karakter fontosabb adatait látjuk, Szint, CsP, Életerő és Mana, mind grafikusan ábrázolva is. Bal oldalt a karakterkép, amely első körben egy sziluett, erre klikkelve választhatunk egy képet a borbélynál, borsos 100 Aranyért, ami szinte minden pénzünket felemészti ha friss karaktert regisztráltunk.

Mihez kezdjünk? Cselekedjünk! Első körben csak 3 cselekvést vagyunk képesek elvégezni: Séta, Koldulás és Rakodás. Mint kevés TP-t és aranyat adnak, az utóbbi kicsivel többet, én ezzel húzattam 3. szintig a karaktert. Ha megtámad közben egy patkány érdemes elmenekülni, mivel az elfet, embert rendszerint elveri kis szinten, és amúgy sem éri meg tölteni vele az időt. Később úgyis szájba verhető könnyen. Az első 2-3 napban unalmasnak tűnik a játék, volt pár mély pont mikor azt mondtam, hogy abbahagyom, hiszen a folyamatos Rakodás klikkelgetés nem volt épp élmény dús.

3. szinten aztán javult a helyzet, több szempontból is. Hozzátartozik a történethez, hogy én jobban szeretem a karakterfejlesztést a fórumos szerepjátéknál, de ezen a ponton muszáj volt ráfanyalodjak reag írásra. A foglalkozások felvételéhez ugyanis IC beírás követelmény is társul, például a 3. szinten megtanulható Író vagy Festő foglalkozást csak 5 IC beírással lehet elkezdeni tanulni. Értelmetlennek tartom az ilyesfajta összekötését a CsP és az IC rendszernek. Ezt én negatívumnak írom fel. Természetesen megértem a miértjét: a CsPzők így rákényszerülnek az írásra, és alkalomadtán meg is szeretik, ami majd ott tartja őket később, mivel az emberi kapcsolatok (az, hogy másik emberrel ICn esetleg szerelmes vagy) sokkal jobban leköt hosszú távon mint egy gomb nyomogatása.

Hatos szintig elvagyunk a négy foglalkozás (Író, Festő, Táncos, Énekes) valamelyikének a tökéletesítésével. Egész jó TP és aranyforrás a sétához és a rakodáshoz képest és még szörnyek sem zaklatnak. 6. szinttől újabb négy foglalkozás válik elérhetővé, persze csak akkor ha jól rakosgatjuk az értékpontjainkat és beszerezzük a foglalkozáshoz szükséges tárgyat. Kicsit macerás, de megéri, ugyanis ez a négy foglalkozás, név szerint Vadászat, Bányászat, Kertészet és Kufárság úgymond a nyersanyag beszerző pillér. A kufáron kívül ezekből a foglalkozásokból lehet rengeteg nyersanyagot behúzni, melyek megalapozzák későbbi életünket. A nyersanyagot a présnél gyöngyporra cserélhetjük, vagy később 10. szinten a következő foglalkozáscsomagnál fegyverekké, vértekké, bájitalokká, ékszerekké vagy éppen étellé alakíthatjuk. Ez a része szépen ki van találva, jó játékélményt biztosít. A folyamatosan növekvő beírás igény sem jelent gondot, legalábbis így volt ez az én esetemben, mert ahogy beírtam 2-3 írást IC fórumra bele is keveredtem egy játékba, s így mire elértem a 10-es szintet már 30-40 beírásom volt a kötelező 10-hez képest. Kijelentem: a fórumos szerepjáték megszerethető!

Oké, 10-esek vagyunk, kitanultunk egy Kovács, Szabó, Ékszerész, Gyógyító vagy Szakács foglalkozást. Meg van a lehetőségünk kész termékeket gyártani a nyersanyagokból. Vigyázat, mert kicsi foglalkozásszinten kevés az esélyünk a sikerességre, így én ajánlom hogy tanuljunk tovább, húzzuk fel a foglalkozást 4-5 szintre legalább, és azután kezdjünk bármihez is. A tanuláshoz pénz kell, így nem árt ha felváltva végezzük a 3. szinten elért, lehetőleg már 8-10-es, Énekes, Táncos, stb foglalkozásunkat pénzszerzés céljából. Ez megint technikás rész, többféle megoldás van rá, jó játékélményt nyújt.

Lassan elérünk a 15. szintre, és megnyílnak előttünk a legkomolyabb foglalkozások, köztük a Kalandor. Ez a foglalkozás lehetőséget ad a kimondott szörnygyilkolásra, ugyanis minden CsP-vel egy szörnyet kapunk, aki ellen harcolni kell. A másik két foglalkozás a Fürdős és a Masszőr kicsit bizarrnak hangzik, és valljuk be játékélménye nem sok van, hacsak az nem, hogy baromi sok pénzt lehet összeszedni velük. Ez pedig ezen a szinten már nem annyira számít. Kalandozással bár időigényes a húzatás, így is ebből nyerünk a legtöbb TP-t, mivel nemcsak a cselekvésre de az ellenfél legyőzésére is jókora tapasztalatot kapunk.

Még van egy foglalkozás, amit csak nagyon komoly CsPzéssel lehet elérni. Ez a Nemes. Nekem ez még nem sikerült, úgyhogy nem tudok rólla sokat mondani, de hallomásból csak annyit, hogy szinte lehetetlen megszerezni a hozzátartozó tárgyat, a jogart.

Fórumos tapasztalatok:

A fórumos szerepjáték bár nem olyan aktív mint TK-n, de gyorsabb. Mivel kevesebb az inaktív vagy félig inaktív játékos, és a tagok chaten sokat beszélgetnek ezért könnyebb időzíteni a reag írást, megbeszélni a játékot off-ban, real-timeban is. Thyalien az a szabály, hogy ha 2-nél többen játszanak egy játékot, és az egyik játékos inaktív (ergó nem lép fel 2-3 napig) akkor a többi automatikusan továbbviheti passzív karakterként, aki csak folyik az eseményekkel. Ezt jó meglátásnak tartom, nagyban könnyít ez a játék fluiditásán.

A kalandok is szintén gyorsak, és nincsenek kilométeres reagok. Őszintén szólva a többi játékon azt untam meg, hogy fél óráig olvastam a nagy semmit, mert valaki épp szupermúzsai hangulatban volt. Nekem ez sok, nekem rövid, 5-20 soros reagok kellenek. De ez persze ez az én véleményem. Visszatérve a kalandokhoz, minden hónapban vagy két hónapban szerveznek új hivatalos kalandot, melyet általában egy moderátor vagy az admin irányít. Ebbe a Kezdőlapon lévő alsó Kaland panelen lehet jelentkezni. Itt megtalálható a kaland intrója is, és általában egy hírt is közzétesznek ezzel kapcsolatban. Jó ötletnek tartom a submission rendszert a kalandon belül, bár kissé nehézkesen lehet kivitelezni az egyes kalandhelyzetekben. A KM beállít egy mérföldkövet (ez a misszió), például hogy győzz le 10 patkányt, vagy írj 5-ször a vigadóba. Amikor mindenki teljesíti, akkor a mérföldkőhöz tartozó bónuszokat a rendszer kiosztja (TP és arany). Nem rossz, de nem mindig megoldható a rendszeres mérföldkőállítás, teszem azt a vigadóból hamarabb elmegy az esemény szála minthogy 5-ször mindenki beírna.

A fórum viszonylag tiszta és egyszerű használni. Az Off-okat szinte azonnal törlik, bármikor lehet szólni a moderátoroknak ha valami gáz van (kétszer írtál be valamit, vagy javítsanak neked a szövegben), ami viszont kicsit zavaró az a fél vagy egyetlen soros reagok bent hagyása, amely megtöri a szép játéksorozatokat. Annyira viszont nem hibáztathatóak ezért a moderátorok, ugyanis a másik oldalról viszont én sem szerettem volna ha az első 2 soros IC beírásomat törlik, csak azért mert kezdő vagyok és ez rövidet írtam. Elég nagy erőfeszítés 2 sort is kipréselni magadból elsőre. Egyébként a mindenkori utolsó beírást még elküldés után is javítani lehet, nagyon egyszerűen egy kicsi ceruzával a reag jobb felső sarkában. Nagyon praktikus, plusz pont érte, máshol nem láttam ilyet.

Mellette:

- Kellemes társaság, és aktív tagok
- Párbajtér (nekem kifejezetten tetszik, hiszen végül is azért CsPzel, hogy más játékost megcsapj)
- Mágia és kasztrendszer (jól kidolgozott)
- Részletes világleírás (szinte egy teljes könyv, egészen a részletekig)
- Design: 7/10
- Rendszer: 8/10
- Játékélmény: 7/10
- Társaság és interaktivitás: 9/10

Ellene:

- Néha unalmas CsPzés
- Értelmetlen összekötés CsP és IC között
- Kell még a játékélményen dolgozni, de mindenképp jó úton halad.
- Néha belassuló szerver
- Kicsit túl rózsaszín világ (peace, love and unity)

Mindent összevetve megéri kipróbálni, sőt. Rengeteget fejlesztenek az oldalon, szinte heti rendszerességgel hoznak be újításokat, látszik hogy foglalkoznak vele. Feltörekvő gémnek tűnik az 5-10 éves tapasztalattal bíró konkurenciái dacára, és ez mindenképpen figyelemre méltó.

Thyalie

www.thyalie.huKék gyöngynek is hívhatnánk Thyalie szigetét az online szerepjátékok tengerében. Thyalie egy olyan webes, ingyenes RPG, mely a karakterfejlesztést és a klikkelgetős játékok élvezetét vegyíti a fórumos szerepjátékok határtalan képzeletvilágával. Több ezer regisztrált karakterrel és többtucatnyi naponta online játékossal büszkélkedve Thyalie szigete egyre közkedveltebbé válik a magyar online fórumos szerepjátékok és a klasszikus RPG-k mezőnyében.

Hogyan folyik a karakterépítés?

1. Regisztrálsz egy karaktert: kitalálsz egy fantasy nevet, kiválasztod a fajod (9 faj közül) és nemed. Visszaigazolsz a reigsztrációs levélre és belépsz újdonsült karakteredhez.
2. Cselekvések útján Tapasztalati pontokat (TP), aranyat, és tárgyakat szerzel. Több mint 70 fajta cselekvés közül választhatsz, az elején a legegyszerűbbektől (Séta, Rakodás, Koldulás) haladsz egészen a nehezebbek felé (Vadászat, Kalandozás, Főzés, Bányászat, stb.)
3. Ahogy szinteket lépsz újabb és újabb foglalkozásokat tanulhatsz ki (17 foglalkozást próbálhatsz ki), mindegyik más dolgokra jó. Míg egyikkel alkalmi pénzhez jutsz addig másokkal nyersanyagokat sajtolsz, míg megint másokkal fegyvereket, vérteket, bájitalokat gyártasz.
4. Foglalkozásaid mellett a harcban is specializálódhatsz. Egy különleges anyag, a Gyöngypor beszerzésével tetoválásokat és talizmánokat készíttethetsz, majd mágiákat, képességeket tanulhatsz. Az egyedülálló mágia- és kasztrendszernek köszönhetően 16 kaszt játszható Thyalie szigetén.
5. A megannyi szörny mellett más karakterekkel is harcolhatsz a párbajszobában. Meglophatsz más karaktereket, letaglózhatod őket, vagy meggyógyíthatod, esetleg ha Boszorkány vagy, még a karakter képét is lecserélheted (Csúfítás képesség). Természetesen egy Fejvadász karakter bármikor megbosszulhat, úgyhogy vigyázz!

Mitől jó a fórumos szerepjáték Thyalien?

1. Naponta feljáró játékosokkal büszkélkedhetünk.
2. Barátságos, segítőkész társaság vagyunk, nincs megkülönböztetés kezdő és profi játékos között. Mindenkinek szívesen segítünk, és ez nem csak a moderátor csapatra igaz.
3. Nincs túlbonyolított szabályrendszer, a beírásokat csak végső esetben javítjuk, segítünk utólagos névátírásban. Ameddig IC-ben írsz, addig csak vállveregetést kapsz (ha nem, akkor pedig szidás helyett segítséget). Nincs bannolás, értelmetlen karakter kirúgás és egyéb atrocitások.
4. Mágia és képességrendszer, mely összeköti a CsP és IC aktivitást. Gyöngyport IC beírásokkal is lehet szerezni, melyből aztán tetoválás készíttethető. A varázslatokat sikerességét a rendszer dönti el a beírás és a használt varázslaterősség szerint.
4. Egyedülálló kalandrendszer, melyben mérföldkövek eléréséért TP-t és aranyat lehet szerezni.
5. Gyorsan lefolyó kalandok, érdekes történetek, megannyi szabad játék.
6. 70 oldalas világleírás (Történelem, Városok, Fajok, Kultúra, Ipar, Vallás, Gazdaság, Szokások, stb.)
7. Szerepjátékos kézikönyv (Rövidítések, fogalmak, általános tudnivalók)
8. Karbantartott rendszer.

Mit ajánlunk még?

1. Chat (instalálás nékül, rögtön a belépést követően elérhető a menü alatt)
2. Updatelt facebook fal, és hírek, így mindig mindennel képben lehetsz.
3. Évente megrendezett Thyalie találkozó, melyen szórakoztató programok keretében ismerkedünk élőben is egymással
4. Teljesen ingyenes, reklámmentes felület.

Ha kedvet kaptál ízelítőnktől akkor bátran regisztrálj egy karaktert az alábbi címen:
www.thyalie.hu

Greg

Gerg Krán északi hegyei között született egy átlagos faluban. A Falu leginkább állattartásból tartotta fent magát, de a vadászat és a halászat is fontos élelemforrást biztosított. A Falu egy hegyi folyó mellett egy fennsíkon terült el, kb fél napi járóföldre az északi tengertől.
Greg szülei igen fontos embernek számítottak a faluban. Édesanya a füvek nagy ismerője volt, és igen sokat tudott a betegségekről, míg édesapja a falu vezetője volt. Greg rengeteget tanult szüleitől, egészen addig amíg be nem következett a legrosszabb ami történhetett…
Greg 10 éves volt amikor kereskedők érkeztek a tengerparti faluból. Tengeri halakat, búzát, és egyéb növényeket hoztak, valamint egy rossz hírt, hogy egy csúnya betegség ütött fel a fejét a közeli falvakban. Néhány emberen csúnya fekete kelések jelentek meg. A kereskedők elmondása szerint a falujukban mindenki jól van, csak szégyellnek kimenni az emberek közé.
Greg édesanyja miután meghallotta a történetet, egyből szólt a férjének, hogy zavarja el az embereket azonnal…
Greg édesapja látta felesége arcán azt a hatalmas aggodalmat, amit még soha élete folyamán, így egyből elzavarta a kereskedőket…
Néhány napig úgy tűnt, hogy Greg édesanyja soha nem lesz hajlandó elmondani, hogy mi volt ez a különös reakció, és hogy azóta miért imádkozik minden nap az Istenekhez. Azonban a negyedik nap az egyik falu lakója egy furcsa fekete folttal a kezén állított be Gregék házába.
Greg édesanyja ekkor már tudta… Már minden hiába…

Greg édesanyja elmondta, hogy ez egy rendkívül fertőző, és halálos betegségnek a kezdeti tünetei. Aki elkapja az tuti hogy nem éli túl. Azt javasolta, hogy minél távolabb legyenek egymástól az emberek, és kb 2 hétig csak messziről kommunikáljanak. 2 hét után ki fog derülni, hogy kik nem kapták el a betegséget. Akik a betegséget elkapták, azok menjenek fel a közeli vadászházba. Vigyenek fel magukkal kb 2 hétre elegendő élelmet. Többre úgysem lesz szükség, és várják a halált. Azt mondják nem fájdalmas csak az utolsó egy óra.

A túlélők amikor már nem hallanak több jajveszékelést, várjanak még két hetet, majd menjenek a helyszínre, és gyújtsanak fel mindent.

Greg-en, és a szülein már másnap megjelentek a foltok, így ők is felvonultak a vadászházhoz, a fél faluval egyetemben. (kb 50 ember) Greg végignézte ahogy sorban meghalnak a játszótársai (először a gyerekek) aztán néhány ismerőse, Még a helyi vadász is akit Greg nagyon szeretett. Majd meghaltak a szülei is. Én az elkövetkező másfél hét alatt Greg végignézte ahogy szép lassan hatalmas kínok között mindenkit elveszít akit ismert. Amikor már csak egyedül volt a házban már nem kívánt mást, csak hogy végre neki is jöjjön a halál.
De nem jött. Teltek a napok. Greg 10 évesen nem tudta hogy kell tüzet rakni, hogy kell főzni, így fázott és éhes volt.
A betegség bár rajta lassabban már rajta is kezdte elérni a végső stádiumot. Éhsége csillapítására először nyers búzát, nyers húsokat evett, végül elkapott egy tyúkot, és nyersen megette.
Ahogy megízlelte a vérét, valami furcsa érzés kerítette. Érezte, hogy jobban van, mintha némi életerő áramlott volna vissza a testébe. Innentől kezdve minden nap állatokkal oltotta a szomját és az éhségét, és kb 2 hét alatt meggyógyult.

Mikor a falusiak jöttek felgyújtani a házakat, volt nagy csodálkozás, és nagy riadalom. Nem tudták mitévők legyenek. Mi van a Greg megfertőzi őket. Hogy élhette egyáltalán túl egy 10 éves gyerek a betegséget, és az egyedűllétet?
Miféle gonosz praktikák állnak a dolog mögött.

Igaz Greg néhány hét elkülönítés után végül visszaengedték a faluba, de igazából sosem fogadták vissza teljesen. Mindenki kerülte, a kaját is csak messziről dobták neki. Senki nem engedte a maga közelébe, így Gregnek néhány méter távolságból kellett minden praktikát ellesnie.
Megtanult tüzet gyújtani, főzni, és miután megtanulta, hogy ha kb 10 napig nem iszik vért akkor szörnyen rosszul érzi magát, elkezdett a falu állataira vadászni. Éjjel csenden lopakodva mindig máshonnan ragadott el egy egy tyúkot, csakhogy egy idő után kezdett gyanús lenni a lakosoknak, hogy hova tűnnek az állatok, így más élelemforrás után kellett néznie. Elleste a vadászoktól, hogy hogy készítenek íjat maguknak, majd ő is elkészítette magának a kezdetleges íját amivel vadászni indult. Természetesen a fő élelemforrását nem tudta ezzel biztosítani az ekkor már 12 éves Greg, de egy két hetente egy egy kisebb állatot sikerült elejtenie, amivel a vérszomját sikerült csillapítania.

Greg szépen cseperedett, erősödött, ügyesedett, rengeteg dolgot megtanult 13 éves korára, amikor is valaki rajtakapta, hogy éppen issza a szomszéd egyik tyúkjának a vérét.
A néhányan felkerekedtek tűzzel vassal, hogy elkapják a sátán gyermekét, de Greg leíjazta őket.
Ezek után a falu összes felnőtje, most már óvatosabban, de Greg után iramodtak.
Greg 3 napig bírta a menekülést. Minden megtett, hogy lerázza üldözőit, de 10-15 felnőtt ellen nem volt esélye. Bármit is tett a nyomai mindig elárulták. Igaz 3 napig nem tudták utolérni, mert alvás nélkül menekült, de 3 nap után teljesen kimerült. A következő estét már nem bírta ki, bebújt a sziklák között egy pici barlangba, és egyből elaludt.

Nem tudni mennyit aludt, de egyszer csak arra ébredt, hogy alig kap levegőt, és nagyon meleg van. A Barlangba száraz gallyakat és fákjákat dobáltak be az üldözői. Innen már nem volt hova menekülni.

Greg ekkor már újra csak a halált várta, és furcsa mód ismét elfogta az a kellemes nem törődöm érzés. Talán így jobb lesz…
Távolról hallotta hogy a falusiak mérges kiáltozását egyszer csak kétségbeesett kiáltozás váltja fel, majd szép lassan minden elhalkult. Csak a tűz ropogott… De akkor miért nem hallom az emberek kiáltozását?
Ez volt az utolsó gondolat, mielőtt eszméletét veszítette Greg.

Greg egy fa tövében ébredt kora délután lehetett. Ahogy kinyitotta a szemét először egy hosszú fekete hajú, fekete köpenyes alakot látott, aki éppen a kardját tisztogatta egy ronggyal, ami már szinte mindenhol piroslott a vértől.

A közelben mindenhol hullák feküdtek. Volt akinek a feje, volt akinek a karja hiányzott
Greg tele volt égési sérülésekkel, a fél arca leégett, a bal kezét nem is érezte… Tudta, hogy titkolnia kéne, de ösztönei ellen nem tudott tenni. Odavonszolta magát az egyik hullához, és elkezdte inni a csörgedező vérét.
Hamarosan sebei be gyógyultak, életereje visszatért testébe. A furcsa idegen nyugodtan, érdeklődően nézte végig az eseményeket. Majd a végén csak annyit kérdezett. Velem tartasz e… Megtanítalak mindenre amire szükséged van.

Greg csupán bólintott, és szótlanul elindultak egy hosszú útra.

Greg így került Krán egyik fejvadász alakulatához, ahol mindent megtanult. Eddigi tudását felhasználva, tökéletesítve egy különleges kiképzést kapott. Greg bár hálát vagy szeretetet nem érzett, tudta, hogy egy életre lekötelezett lett mentora felé…

MadNed

Tettes vagy áldozat?

Valamikor egy Bíborhold nevű újságban olvastam egy képregényt. Nagyon tetszett. Később emlékezetbõl írtam belõle novellát. Íme az eredmény. Azt hiszem plágium lenne azt állítanom, hogy az én történetem, de mindenképp nagyon jó sztori.

* * *

Forró nyári éjszaka a nagyvárosban. A haza sietô nô lenge öltözete – egy almazöld haspoló és egy kopott minifarmer – igencsak kihívó. Egy távoli lámpa fénye furcsa ezüst csíkot világít meg a barna hajzuhatagban.Védtelen, csábító áldozat az éjszaka ragadozóinak, akik már fenik rá a fogaikat. Két huligán követi egy ideje. Egyikük, egy nagydarab, borotvált fejû fickó, egy méteres láncot lóbál maga mellett. Atlétája valaha fehér lehetett, mára kosz és izzadtság foltok tarkítják. Régi motoros lehet, mert nehéz vasalt bakancsait igen csöndesen rakosgatja. A másik, egy alacsonyabb, fekete hajú ember, talpig farmerban, a zsebében lévô rugós kést szorongatja.
A nô befordul egy hosszú, sötét sikátorba, ahová nem tudnak behatolni a lámpák fénysugarai. A sikátorban alvó, részeg koldus horkolása olyan, mintha fát fûrészelnének. A huligánok érzik, hogy eljött az ô idejük. Megszaporázzák lépteiket, és fél perc múlva a nagydarab a nô vállára teszi lapát tenyerét. A kicsi a nô elé ugrik:
- Hello, bébi! Hová ilyen sietôsen?
Különös. A nô rémült arcot vág, de a szemében kaján öröm villan. A fickó nem veszi észre.
- Nem akarsz játszani egy kicsit? – kérdezi és röhögve elôhúzza a kését. Hátul a melák bamba vigyorral csörgeti a láncát.
- Gyerünk szívi, vetkôzz!
A nô arcáról hirtelen lefoszlik a rémület maszkja, hogy gonosz, kárörvendô mosolynak adja át helyét. Orra, és egész pofacsontja megnyúlik, és sötét, erôs szôrzetet növeszt. A nô közel fél méterrel magasabb lesz, és egész teste különös átalakuláson megy át. Fülei kihegyesednek, és a feje tetejére vándorolnak. Szemeibôl eltûnik az írisz és egybefüggô vörös izzássá változik. Karjai és kezei hosszabbak, szôrösebbek, és erôsebbek lesznek. Körmei erôs karmokká alakulnak. Cipôje leszakad a lábáról, ahogy az széles manccsá alakul. Mindez két pillanat alatt történik. Máris egy két és fél méteres, kétlábon álló farkas áll a huligánok elôtt, akik moccanni sem tudnak. Gonosz, kárörvendô vigyoruk döbbenetté változik, majd rémületbe csap át. A farkas mély, hörgô hangon megszólal:
- Bajban vagy, hóbagoly!
A kisebbik fickó magához tér, felüvölt. Megpördül és elrohan – na. A farkas olyan sebességgel ugrik utána, amilyet nem lehetne feltételezni egy ekkora testrôl. Meglendíti a mancsát. A fekete hajú feje nagy erôvel csattan a sikátor falának. A test még tesz néhány lépést mielôtt össze esik. A tépett szélû sebbôl, ahol a nyaka volt, sugárban spriccel a vér. A farkas diadalmasan felvonít, és a kopasz felé fordul. Az felocsúdik, elhajítja a láncot, és megindul visszafelé. A farkas úgy vetôdik utána, hogy bármelyik rögbi bajnoknak becsületére válna. De nem lábkulcsolást alkalmaz, hanem az agyarait mélyeszti a melák lábába, átharapva a térdinakat. A fickó össze esik, és folyamatosan üvölt. A farkas megfordítja és a karjaira tenyerel. Valahogy vigyorgásra hasonlít ahogy kivicsorítja a fogait. Ismét megszólal azon a mély, hörgô hangon:
- Igazán finomnak látszol!
Azzal ráhajol és átharapja a torkát. Miután elcsitult a rángatózás, kényelmesen a hulla mellé telepszik, felhasítja a kopasz hasát, és nekiáll lakmározni a belsô részekbôl.Tíz perc múlva a farkas feláll, és ismét nôvé változik. Megtörli a száját, és tovább indul. A hortyogó koldus a másik oldalára fordul, és alszik tovább.
A nagyváros ismét csendes. Elhagyott újságpapírt zörget a szél, távolban sziréna visít. A ragadozók hamarosan nyugovóra térnek. De ki tudhatja biztosan, hogy ki a ragadozó és ki az áldozat?

Posthy

Mitrill

www.mitrill.hu
Mindig is szerettük a kis fejlesztők által készített, egyedi játékokat. Most egy magyar, böngészőben játszható szerepjáték van terítéken, a Mitrill.hu . A regisztrálás elég gyorsan ment, nem kért sok adatot és az aktiváló levelet is hamar megkaptuk. Belépés után az első feladat 3 karakter elkészítése a kalandozás elkezdéséhez. Ebben kapunk némi segítséget, hiszen a program ajánlja is a karakterek választását: a világosabb színeket javasolja. Nem teszi kötelezővé, így el is térhetünk tőle. Mi maradtunk az ajánlásnál. Választottunk egy lovagot, egy papot és egy varázslót.

Innen egyből a karakterek fejlesztésére jutottunk, amihez egy rövid oktatás is tartozott. Elég könnyen áttekinthető a rendszer. Ha valamire adunk pl. +1-et 20 aranyért, akkor a következő alkalommal már 40-et kell fizetnünk. Azonban az egyes karakterek más és más kezdeti értékekkel indulnak, így könnyű elkölteni a kezdeti 1000 aranyat. A Főmenüre kattintva lehet csatázni. A tréninggel kezdtük. Itt is van egy képernyő, ami a csatát elmagyarázza, ezt érdemes alaposan átnézni, mert amint kiderült csak egyszer jelenik meg!

A tréning alatt egy másik játékos csapata jelent meg. A varázslónk kezdett. A varázslatokat a képernyő bal alsó sarkában találtuk, ahogy a magyarázatban is szerepelt. Egy pusztító üstökössel támadtuk az ellenfél varázslóját és sikerült is belesebezni 40-et. Az ellenfél tolvaja nem talált. Ennek csak addig örültünk, amíg észre nem vettük, hogy emiatt kapott +10% esélyt a találatra, bár ezt a program nem írta sehol. 1-2x érdemes volt védekeznünk is és a papunk gyógyítását használni, de végül megnyertük a csatát. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnt a rendszer, de hamar meg lehetett szokni, főleg, ha az ember kicsit elolvasgatta mi mit csinál.

A labirintus is kellően változatosnak tűnt. Itt a nyilakat is lehet használni az irányításra, ami nagyban megkönnyíti a mászkálást. Emellett gyakran váltottunk térkép nézetre a pergamen tekercsre kattintva.

Előnyök:
- mi irányítjuk a csatát teljes egészében
- a tréning ellenfelek egész okosak
- flash nélkül lehet vele játszani, akár munkahelyen is
- a labirintus kijárata mindig a bal felső sarokban található, nekünk az odavezető utak valamelyikét kell csak megtalálnunk
- minden szintlépéskor újabb képességeket kapunk és erősíthetjük a meglévőeket
- rengeteg tárgy és küldetés

Hátrányok:
- itt-ott kevés info jelenik meg
- nehezen jöttünk rá, hogy a tárgyak csak a képességeink feléig adnak bónuszt
- még készül, így nincs sok történet

Összességében egy teljesen új rendszerű, különleges játékot ismertünk meg. Olyan, mint egy csiszolatlan gyémánt. Lesz aki tud majd élni nélküle és lesz, aki alig bírja majd abbahagyni. Szerepjáték vagy stratégia rajongóknak kötelező darab, a többiek meg a gyors regisztrálás után el tudják dönteni, hogy hová tartozzanak…

BloodMoon

www.bloodmoon.hu
Igazán hangulatos játékkal jöttek ki a német fejlesztők!
(A Játék 16 nyelven játszható. Magyarul is.)

A játék elején kiválaszthatod, hogy mivel szeretnél választani.
A lehetőségek:

 • Vámpír
 • Vérfarkas
 • Vadász (ember)

A központi helyszín mindhárom esetben egy kastély, ahol a vár ura adja neked a feladatokat, és az instrukciókat.

Küldetések: Minden esetben 3 küldetés közül választhatsz. A teljesített küldetésért pénzt, tapasztalatot, esetleg valamilyen tárgyat, vagy vérkövet kapsz. Sajnos maga a küldetés a kiválasztás után már sehogy nem befolyásolható. Tehát, egy kattintással kiválasztjuk, hogy mit szeretnénk csinálni ami után a program lejátszik egy harcot, amiben kiderül, hogy nyertünk, és ezzel sikerült teljesíteni a küldetést, vagy nem. Ezt a meglehetősen egyszerű rendszert kitűnően kompenzálja az igen színvonalas grafika, ami egyébként az egész játékot hangulatossá, és szerethetővé teszi.

 

A játékban további helyszínek is vannak.

 • Sírásó: Itt tudsz dolgozni, és egy kis pénzt keresni.
 • Aréna: Itt tudsz a többi játékos ellen harcolni.
 • Menedék: Ez a saját lakásod. Fejleszthető.
 • Világtérkép:
 • Fegyverbolt: Fegyvereket, páncélokat, mágikus fegyvereket tudsz vásárolni. A játék a mai időben játszódik, így nem csak kést vagy kardot tudsz vásárolni, hanem akár pisztolyt is.
 • Labor: Italok, főzetek, varázstárgyak vásárlása lehetséges ezen a helyszínen.
 • Vérkövek: Itt lehetséges vérkövet vásárolni. SMS, PayPal, Bankkártya, átutalás, sőt még emelt díjas telefonhívás is rendelkezésünkre áll, ha vérköveket szeretnénk venni.  A Vérkövek a játék tesztelése alatt maximálisan nélkülözhetőek, így ha valaki nem szeretne pénzt költeni, akkor is tud játszani kedvére.

A játék kiemelkedő tulajdonságai:

 • Kitűnő grafika
 • Hangulatos helyszínek
 • Átlátható, jól kezelhető, egyszerű játék.
 • A karakterek fejlesztése jól kezelhető, áttekinthető.

A játék negatívumai:

 • A három választható játék között lényegében nincs eltérés.
 • A küldetések kissé egyhangúak, nagyjából mindig ugyanaz a séma.
 • A harcrendszer kissé egyhangú, és nem befolyásolható.
 • A Játék célja a tesztelés alatt nem derült ki igazán.

Összességében BloodMoon egy hangulatos játék, amely szerintem inkább a grafikával nyűgözi le a játékosokat, mint magával a szerepjátékkal.
Ettől függetlenül egyértelműen az ajánlott kategória! Néhány napot mindenképpen érdemes vele játszani, és ha igaz, hogy több mint 100.000 Játékos játssza, akkor nagy valószínűséggel sok ember nálam még jobban el van ragadtatva.

Kíváncsian várok olyan játékosok hozzászólását akik, fanatikus BloodMoon rajongók lettek, mert biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyen ember létezik!

www.bloodmoon.hu

Madness szerepjáték

Madness szerepjátékA Madness szerepjáték egy ingyenesen játszható szöveg orientált játék.

Hangulata leginkább a hagyományos életút szerepjátékokat idézi fel.
A játékos a létrehozott karakterével Madian városába érkezik, mint egy egyszerű polgár. Először a boldoguláshoz pénzhez kell jutni. Lehet dolgozni, kéregetni, esetleg rabolni. A pénzből lehet kaját vásárolni vagy képzettségeket tanulni, illetve harcos, vagy varázsló iskolába is be lehet iratkozni. Innentől kezdve egy véget nem érő fejlődési lehetőség nyílik meg előttünk.

A játék folyamán egy egyszerű falusiból, hatalmas harcos vagy varázsló válhat.

A Játék folyamatosan fejlesztve van, így biztosan elmondhatjuk, hogy remek kis játékká fogja kinőni magát!

madness.onlineszerepjatek.hu

Kaland Játék Kockázat Online

Ahol a Főhős Te vagy!

www.kalandjatekkockazat.com

A jól ismert lapozgatós könyvek igen igényesen elkészített internetes verziója! A játék menete pontosan ugyanaz, mint a lapozgatós könyveknél, de itt egy egy rossz döntés után nem áll módunkban visszalapozni a könyvben! :)

A játékhoz a könyvvel ellentétben nincs szükségünk tollra, papírra, kockára. A program helyettünk jegyzi a felszerelésünket, az életerőnket, és kezeli a harci szituációkat!

Jelenleg az alábbi könyvekkel lehet játszani.

 • Halállabirintus
 • Országút harcosa
 • A Gyíkkirály szigete

A játék ugyan nem ingyenes, mégis erősen ajánlott mindenkinek aki nosztalgiázni szeretne, vagy aki túl fiatal, és nem ismeri a lapozgathatós szerepjáték könyveket.

1 karakter létrehozása 1 kreditbe kerül, és egészen addig lehet vele játszani amíg a karakter egy rossz lépés következtében meg nem hal.
Egy 200 Ft-os sms küldésével 5 kreditet kapunk, ami akár hetekig is kitart.

www.kalandjatekkockazat.com