Thyalie teszt

www.thyalie.huÜdvözletem, a nevem Sidheliel Neryadal, és egy játékteszt cikkel szolgálok most nektek. A Thyalie szigete szerepjátékon játszom már hónapok óta, és úgy éreztem eljött az ideje egy kiadós ismertető-féleségnek. Több játékon is megfordultam már, mint a TK, VH, de nem idegen tőllem a Diablo, a WOW és a Perfect World sem. Most pedig ezzel a játékkal töltöm mindennapjaimat, és mondhatom eléggé leköt annak ellenére, hogy első látásra nem volt túl meggyőző. Lépjünk hát közelebb a boncasztalhoz:

Sztori:

A játék egy Thyalie nevű szigeten játszódik, ami lényegében egy turista-sziget, affajta Hawaii a világban. Az ismert világot, Ardont, elfek, emberek, orkok, törpék, és más szerzetek lakják, és a XVIII. évezredet írjuk. Számos háborúzás után most a gazdaság és ipar évezredét éljük, így Thyalie, a távol eső gyarmatsziget turistalátványosságnak számít. Az egyetlen város mellett dzsungel, hegy, vízesések és egy vulkán is kalandokat ígér a karaktereknek.

Első tapasztalatok:

A játékot viszonylag könnyen meg lehet találni a keresőkben. Bár a Googleban csak az “online szerepjáték” kulcsszóra jön be első oldalon, szinte minden magyar linktárban benne van, úgy Startlap mint wyw. Ez mindenképpen jó pont, látszik, hogy az üzemeltető aktívan gyúr a link építésre és próbálkozik a google standardjait is beépíteni.

Az oldalt a mywot.com rendszere támogatja, azaz Good jelzőt kap. Ez a szavazó rendszer mostanában eléggé népszerű és lojális tagokra utal, akik megtesznek annyit, hogy felrakják a mywot eszközét tudnak szavazni a thyalie.hu-ra, vagy más oldalakra. Nem annyira jelentős, de azért egy pici pont ez is.

Aki megszokta a 3D-s űberrealisztikus játékokat, az itt álljon le az olvasással, mivel ennek a játéknak kézzel rajzolt grafikája van. A kezdőlapon rögtön a sziget látképe fogad minket, közép minőségű kidolgozott képpel. Mindenesetre nem lopott, és eléggé igényes. Rendben van.

A kezdőlapon nincs mit eltéveszteni: Belépés, regisztráció. Talán túl minimális ez a felület, a fajok leírásai például innen egyáltalán nem elérhetőek. Ennek ellenére nincs egy darab hirdetés sem, a hülye is képes regisztrálni pillanatok alatt. A regisztráció után a visszaigazoló levél a linkkel hamar megérkezik (nem spamba szerencsére), és kb. 2-3 percre az első oldalérkezés után már bent is vagyunk a karakterünknél.

Zseniális ötletnek tartom a főoldal panelje alatt a “Nézd meg mi zajlik épp most Thyalie szigetén” linket, ami egy Guest karakterrel belépést enged a játékba. Természetesen nem írhatsz és nem cselekedhetsz, de az oldalakat és a fórumot végignyálazhatod, és minden cselekvés végén a “Reigsztrálok” gomb csalogatólag hat. Olyan ez mint egy screenshott bemutató, csak az élő hús-vér játékon. Marketing szempontból óriási, kövér pont ezért.

Lássuk részletesen:

A Kezdőlap nevű fülön első látásra tömött információhalmazok ugranak elénk. Óriási váltás ez a minimalista indexhez képest, ami visszájára üthet elijesztve a frissen regisztráltat. Aki nem retten meg, az igénybe veheti a gyorstalpalót, azaz az ún. Mentorínó rendszert. Stílusos elnevezéssel, három (mármár túl gyerekes) tündér vezet végig a játék alapjain. Nem rossz, csak a kemény gyilkolós játékosoknak lehet keresztbe fog állni a szemük a cukormáztól. Lehet épp ezt akarják a szerkesztők? Hmm..

Ha jobban megnézzük a kezdőlapot, akkor végül is meg lehet érteni a felületet: bal oldalt a menü, alatta a chat ablak (amibe már írhatunk is, semmiféle bejelentkezést vagy telepítést nem igényel, sőt mobilról is működik), jobb oldalt fent a hírek panelje, alatta a mentorínók és a két gyors-cselekvés panel. Ez a két doboz kiváltképp hasznos, ugyanis megkímél, hogy a megszokott cselekvéseinket ne kelljen mindig kikeresnünk a fórumstruktúrából, illetve mindig ajánl éppen aktuális, hasznos cselekvéseket. Újaknak nagy segítség. Lejjebb a saját és általános játékok utolsó beírásai, lapozós dobozban. Klikkre rögtön ugrik a megfelelő fórumszobára, oldalszámra. Még lejjebb az OOC szobák uccsó írásai és egy facebookos doboz ha Like-olni szeretnéd az oldalt. A lap alján a kalandmodul található, amely csak 5 IC beírás után lesz aktív, mivel csak ezután lehet kalandba csatlakozni. Valahol érthető is.

Vissza az oldal tetejére. Itt a karakter fontosabb adatait látjuk, Szint, CsP, Életerő és Mana, mind grafikusan ábrázolva is. Bal oldalt a karakterkép, amely első körben egy sziluett, erre klikkelve választhatunk egy képet a borbélynál, borsos 100 Aranyért, ami szinte minden pénzünket felemészti ha friss karaktert regisztráltunk.

Mihez kezdjünk? Cselekedjünk! Első körben csak 3 cselekvést vagyunk képesek elvégezni: Séta, Koldulás és Rakodás. Mint kevés TP-t és aranyat adnak, az utóbbi kicsivel többet, én ezzel húzattam 3. szintig a karaktert. Ha megtámad közben egy patkány érdemes elmenekülni, mivel az elfet, embert rendszerint elveri kis szinten, és amúgy sem éri meg tölteni vele az időt. Később úgyis szájba verhető könnyen. Az első 2-3 napban unalmasnak tűnik a játék, volt pár mély pont mikor azt mondtam, hogy abbahagyom, hiszen a folyamatos Rakodás klikkelgetés nem volt épp élmény dús.

3. szinten aztán javult a helyzet, több szempontból is. Hozzátartozik a történethez, hogy én jobban szeretem a karakterfejlesztést a fórumos szerepjátéknál, de ezen a ponton muszáj volt ráfanyalodjak reag írásra. A foglalkozások felvételéhez ugyanis IC beírás követelmény is társul, például a 3. szinten megtanulható Író vagy Festő foglalkozást csak 5 IC beírással lehet elkezdeni tanulni. Értelmetlennek tartom az ilyesfajta összekötését a CsP és az IC rendszernek. Ezt én negatívumnak írom fel. Természetesen megértem a miértjét: a CsPzők így rákényszerülnek az írásra, és alkalomadtán meg is szeretik, ami majd ott tartja őket később, mivel az emberi kapcsolatok (az, hogy másik emberrel ICn esetleg szerelmes vagy) sokkal jobban leköt hosszú távon mint egy gomb nyomogatása.

Hatos szintig elvagyunk a négy foglalkozás (Író, Festő, Táncos, Énekes) valamelyikének a tökéletesítésével. Egész jó TP és aranyforrás a sétához és a rakodáshoz képest és még szörnyek sem zaklatnak. 6. szinttől újabb négy foglalkozás válik elérhetővé, persze csak akkor ha jól rakosgatjuk az értékpontjainkat és beszerezzük a foglalkozáshoz szükséges tárgyat. Kicsit macerás, de megéri, ugyanis ez a négy foglalkozás, név szerint Vadászat, Bányászat, Kertészet és Kufárság úgymond a nyersanyag beszerző pillér. A kufáron kívül ezekből a foglalkozásokból lehet rengeteg nyersanyagot behúzni, melyek megalapozzák későbbi életünket. A nyersanyagot a présnél gyöngyporra cserélhetjük, vagy később 10. szinten a következő foglalkozáscsomagnál fegyverekké, vértekké, bájitalokká, ékszerekké vagy éppen étellé alakíthatjuk. Ez a része szépen ki van találva, jó játékélményt biztosít. A folyamatosan növekvő beírás igény sem jelent gondot, legalábbis így volt ez az én esetemben, mert ahogy beírtam 2-3 írást IC fórumra bele is keveredtem egy játékba, s így mire elértem a 10-es szintet már 30-40 beírásom volt a kötelező 10-hez képest. Kijelentem: a fórumos szerepjáték megszerethető!

Oké, 10-esek vagyunk, kitanultunk egy Kovács, Szabó, Ékszerész, Gyógyító vagy Szakács foglalkozást. Meg van a lehetőségünk kész termékeket gyártani a nyersanyagokból. Vigyázat, mert kicsi foglalkozásszinten kevés az esélyünk a sikerességre, így én ajánlom hogy tanuljunk tovább, húzzuk fel a foglalkozást 4-5 szintre legalább, és azután kezdjünk bármihez is. A tanuláshoz pénz kell, így nem árt ha felváltva végezzük a 3. szinten elért, lehetőleg már 8-10-es, Énekes, Táncos, stb foglalkozásunkat pénzszerzés céljából. Ez megint technikás rész, többféle megoldás van rá, jó játékélményt nyújt.

Lassan elérünk a 15. szintre, és megnyílnak előttünk a legkomolyabb foglalkozások, köztük a Kalandor. Ez a foglalkozás lehetőséget ad a kimondott szörnygyilkolásra, ugyanis minden CsP-vel egy szörnyet kapunk, aki ellen harcolni kell. A másik két foglalkozás a Fürdős és a Masszőr kicsit bizarrnak hangzik, és valljuk be játékélménye nem sok van, hacsak az nem, hogy baromi sok pénzt lehet összeszedni velük. Ez pedig ezen a szinten már nem annyira számít. Kalandozással bár időigényes a húzatás, így is ebből nyerünk a legtöbb TP-t, mivel nemcsak a cselekvésre de az ellenfél legyőzésére is jókora tapasztalatot kapunk.

Még van egy foglalkozás, amit csak nagyon komoly CsPzéssel lehet elérni. Ez a Nemes. Nekem ez még nem sikerült, úgyhogy nem tudok rólla sokat mondani, de hallomásból csak annyit, hogy szinte lehetetlen megszerezni a hozzátartozó tárgyat, a jogart.

Fórumos tapasztalatok:

A fórumos szerepjáték bár nem olyan aktív mint TK-n, de gyorsabb. Mivel kevesebb az inaktív vagy félig inaktív játékos, és a tagok chaten sokat beszélgetnek ezért könnyebb időzíteni a reag írást, megbeszélni a játékot off-ban, real-timeban is. Thyalien az a szabály, hogy ha 2-nél többen játszanak egy játékot, és az egyik játékos inaktív (ergó nem lép fel 2-3 napig) akkor a többi automatikusan továbbviheti passzív karakterként, aki csak folyik az eseményekkel. Ezt jó meglátásnak tartom, nagyban könnyít ez a játék fluiditásán.

A kalandok is szintén gyorsak, és nincsenek kilométeres reagok. Őszintén szólva a többi játékon azt untam meg, hogy fél óráig olvastam a nagy semmit, mert valaki épp szupermúzsai hangulatban volt. Nekem ez sok, nekem rövid, 5-20 soros reagok kellenek. De ez persze ez az én véleményem. Visszatérve a kalandokhoz, minden hónapban vagy két hónapban szerveznek új hivatalos kalandot, melyet általában egy moderátor vagy az admin irányít. Ebbe a Kezdőlapon lévő alsó Kaland panelen lehet jelentkezni. Itt megtalálható a kaland intrója is, és általában egy hírt is közzétesznek ezzel kapcsolatban. Jó ötletnek tartom a submission rendszert a kalandon belül, bár kissé nehézkesen lehet kivitelezni az egyes kalandhelyzetekben. A KM beállít egy mérföldkövet (ez a misszió), például hogy győzz le 10 patkányt, vagy írj 5-ször a vigadóba. Amikor mindenki teljesíti, akkor a mérföldkőhöz tartozó bónuszokat a rendszer kiosztja (TP és arany). Nem rossz, de nem mindig megoldható a rendszeres mérföldkőállítás, teszem azt a vigadóból hamarabb elmegy az esemény szála minthogy 5-ször mindenki beírna.

A fórum viszonylag tiszta és egyszerű használni. Az Off-okat szinte azonnal törlik, bármikor lehet szólni a moderátoroknak ha valami gáz van (kétszer írtál be valamit, vagy javítsanak neked a szövegben), ami viszont kicsit zavaró az a fél vagy egyetlen soros reagok bent hagyása, amely megtöri a szép játéksorozatokat. Annyira viszont nem hibáztathatóak ezért a moderátorok, ugyanis a másik oldalról viszont én sem szerettem volna ha az első 2 soros IC beírásomat törlik, csak azért mert kezdő vagyok és ez rövidet írtam. Elég nagy erőfeszítés 2 sort is kipréselni magadból elsőre. Egyébként a mindenkori utolsó beírást még elküldés után is javítani lehet, nagyon egyszerűen egy kicsi ceruzával a reag jobb felső sarkában. Nagyon praktikus, plusz pont érte, máshol nem láttam ilyet.

Mellette:

- Kellemes társaság, és aktív tagok
- Párbajtér (nekem kifejezetten tetszik, hiszen végül is azért CsPzel, hogy más játékost megcsapj)
- Mágia és kasztrendszer (jól kidolgozott)
- Részletes világleírás (szinte egy teljes könyv, egészen a részletekig)
- Design: 7/10
- Rendszer: 8/10
- Játékélmény: 7/10
- Társaság és interaktivitás: 9/10

Ellene:

- Néha unalmas CsPzés
- Értelmetlen összekötés CsP és IC között
- Kell még a játékélményen dolgozni, de mindenképp jó úton halad.
- Néha belassuló szerver
- Kicsit túl rózsaszín világ (peace, love and unity)

Mindent összevetve megéri kipróbálni, sőt. Rengeteget fejlesztenek az oldalon, szinte heti rendszerességgel hoznak be újításokat, látszik hogy foglalkoznak vele. Feltörekvő gémnek tűnik az 5-10 éves tapasztalattal bíró konkurenciái dacára, és ez mindenképpen figyelemre méltó.

Thyalie

www.thyalie.huKék gyöngynek is hívhatnánk Thyalie szigetét az online szerepjátékok tengerében. Thyalie egy olyan webes, ingyenes RPG, mely a karakterfejlesztést és a klikkelgetős játékok élvezetét vegyíti a fórumos szerepjátékok határtalan képzeletvilágával. Több ezer regisztrált karakterrel és többtucatnyi naponta online játékossal büszkélkedve Thyalie szigete egyre közkedveltebbé válik a magyar online fórumos szerepjátékok és a klasszikus RPG-k mezőnyében.

Hogyan folyik a karakterépítés?

1. Regisztrálsz egy karaktert: kitalálsz egy fantasy nevet, kiválasztod a fajod (9 faj közül) és nemed. Visszaigazolsz a reigsztrációs levélre és belépsz újdonsült karakteredhez.
2. Cselekvések útján Tapasztalati pontokat (TP), aranyat, és tárgyakat szerzel. Több mint 70 fajta cselekvés közül választhatsz, az elején a legegyszerűbbektől (Séta, Rakodás, Koldulás) haladsz egészen a nehezebbek felé (Vadászat, Kalandozás, Főzés, Bányászat, stb.)
3. Ahogy szinteket lépsz újabb és újabb foglalkozásokat tanulhatsz ki (17 foglalkozást próbálhatsz ki), mindegyik más dolgokra jó. Míg egyikkel alkalmi pénzhez jutsz addig másokkal nyersanyagokat sajtolsz, míg megint másokkal fegyvereket, vérteket, bájitalokat gyártasz.
4. Foglalkozásaid mellett a harcban is specializálódhatsz. Egy különleges anyag, a Gyöngypor beszerzésével tetoválásokat és talizmánokat készíttethetsz, majd mágiákat, képességeket tanulhatsz. Az egyedülálló mágia- és kasztrendszernek köszönhetően 16 kaszt játszható Thyalie szigetén.
5. A megannyi szörny mellett más karakterekkel is harcolhatsz a párbajszobában. Meglophatsz más karaktereket, letaglózhatod őket, vagy meggyógyíthatod, esetleg ha Boszorkány vagy, még a karakter képét is lecserélheted (Csúfítás képesség). Természetesen egy Fejvadász karakter bármikor megbosszulhat, úgyhogy vigyázz!

Mitől jó a fórumos szerepjáték Thyalien?

1. Naponta feljáró játékosokkal büszkélkedhetünk.
2. Barátságos, segítőkész társaság vagyunk, nincs megkülönböztetés kezdő és profi játékos között. Mindenkinek szívesen segítünk, és ez nem csak a moderátor csapatra igaz.
3. Nincs túlbonyolított szabályrendszer, a beírásokat csak végső esetben javítjuk, segítünk utólagos névátírásban. Ameddig IC-ben írsz, addig csak vállveregetést kapsz (ha nem, akkor pedig szidás helyett segítséget). Nincs bannolás, értelmetlen karakter kirúgás és egyéb atrocitások.
4. Mágia és képességrendszer, mely összeköti a CsP és IC aktivitást. Gyöngyport IC beírásokkal is lehet szerezni, melyből aztán tetoválás készíttethető. A varázslatokat sikerességét a rendszer dönti el a beírás és a használt varázslaterősség szerint.
4. Egyedülálló kalandrendszer, melyben mérföldkövek eléréséért TP-t és aranyat lehet szerezni.
5. Gyorsan lefolyó kalandok, érdekes történetek, megannyi szabad játék.
6. 70 oldalas világleírás (Történelem, Városok, Fajok, Kultúra, Ipar, Vallás, Gazdaság, Szokások, stb.)
7. Szerepjátékos kézikönyv (Rövidítések, fogalmak, általános tudnivalók)
8. Karbantartott rendszer.

Mit ajánlunk még?

1. Chat (instalálás nékül, rögtön a belépést követően elérhető a menü alatt)
2. Updatelt facebook fal, és hírek, így mindig mindennel képben lehetsz.
3. Évente megrendezett Thyalie találkozó, melyen szórakoztató programok keretében ismerkedünk élőben is egymással
4. Teljesen ingyenes, reklámmentes felület.

Ha kedvet kaptál ízelítőnktől akkor bátran regisztrálj egy karaktert az alábbi címen:
www.thyalie.hu