Lanawin teszt

www.lanawin.huSzeretném bemutatni Nektek az egyik online szerepjátékot, ami Lanawin névre hallgat. Ez egy fórum alapú játék, tehát egy fórumon kell leírnod, hogy a hős/karakter, amit Te viszel az mit csinál, érez, hogy viszonyul másokhoz. Erre pedig mások reagálnak. Lényegében egy életút játék, csak online környezetben, egy fórumon keresztül. Már elég régóta játszom a játékkal, és nagyon szeretem, bár van pár apró hibája, de szeretném Nektek is bemutatni, kicsit összegezni, hogy miben is jobb mint a többi, ill. miben rosszabb.

A játék egy Lanawin nevű helyen játszódik, ami egy lehatárolt komplett világ. Nem olyan hatalmas, de kellőképpen nagy, hogy sok-sok érdekes dolgot bele lehessen pakolni. Összesen négy város és két karavánpihenő található a világban, illetve kisebb szigetek, kikötő, ilyesmi. Nagyon pofás kis térkép van róla, ami a honlapon megtaláltok (http://www.Lanawin.hu), ezért nem is ecsetelem tovább. A játék egy középkori, fantasy világba kalauzol el minket, ahol a mágia a fő úr.

Itt el is érkeztünk az oldal egy nagyon nagy előnyéhez: nagyon komolyan kidolgozott mágia-rendszer van itt, több száz egyedi varázslattal a mindenki által ismert elemek ágain. Ilyet még nem láttam sehol, pedig már jócpár oldalon megfordultam.

Kezdjük az elején: az oldal alapvetően átlátható, könnyen megtalálható a regisztráció, a fontosabb menüpontok ki vannak emelve, rengeteget olvasgathatunk már regisztráció előtt is. Ez nagyon jó, látszik, hogy a készítők nem titkolnak el semmit csak azért, hogy regisztráljanak, nem erőltetik a felhasználó létrehozást. Így is több ezer regisztrált karaktert tudhat már maga mögött a játék, ami eléggé magáért beszél.

Ez a játék az első olyan fórum alapú szerepjáték, ami automatikus rendszerben hozza azt, amit a többi hasonló frpg. Nincs cselekvés-pont vagy hasonló, unalmas karakterfejlődés, a játéktéren alakított beírások után tudsz fejlődni a karakterrel. Tehát ez tényleg egy fórum alapú szerepjáték, nem egy kattintgatós-egyszerű-böngészős szerepjáték, itt tényleg a fórumon történik (szinte) minden. A fórumra, a játéktérre hatunk a cselekedeteinkkel, ott adhatunk át pénzt másnak, vásárolhatunk, varázsolhatunk, és még kismillió dolgot. Ennél egyedibb kivitelezést és rendszert álmodni sem nagyon lehet. Máshol ilyet nem nagyon találsz!

De kezdjük is a regisztrációnál. Ez nem olyan gyors, mint a legtöbb oldalon, de azért nem vesz el túl sok időt, és ha végzünk, van egy kulcsra kész karakterünk, amire már csak egy avatarkép és egyszerűbb külső leírást kell ráaggatni. Gyorsan megjön az aktivációs e-mail is (Gmail rendszerben 4-5 másodperc csupán!), minden rendben van. A leírások átláthatóak, kissé talán szájbarágósak is, de attól még senkinek nem lett baja.

A fórumra belépve egy nagyszerűen eltalált súgó fogad minket. Annyira jól ki van dolgozva, mint a legtöbb MMORPG-ben. Feljön egy magyarázó ablak, és van egy kiemelt rész az oldalon, amiről éppen ír. Nagyon átlátható, részletes, zseniálisan ki van találva. Ilyet sem láttam még más fórumokon, hatalmas pluszpont. Végigvezet a fórum alapvető elrendezésén, működésén, bemutatja pontosan mit hol talál a felhasználó, segít megírni a karakterleírást és karakterképet választani, és segít a kezdő lépésekben. Apropó, karakterkép: ez is teljesen egyedi és nagyon kiemelkedő, a fórumon egy majdnem 5000 képből álló galéria van, ahol rengeteg kép közül választhatunk a karakterünknek. Plusz, hogy ne kelljen feleslegesen átnézni egy csomó képet, a karakter fajához és neméhez passzoló képek jelennek csak meg, de így is sok száz képes választék van. Szinte lehetetlen, hogy ne találd meg a megfelelőt, de ha mégis, tölthetsz fel sajátot is. Annyira minőségi a képgyűjtemény, hogy még a Google is ezt hozza fel, hogyha egy faj + karakternév kombinációra keresünk. Pl. “ork karakterképek”-re szinte csak Lanawinos képeket hoz elő.

Beléptünk, kitöltöttük a szükséges adatokat, bemutatkoztunk az OOC témába, kaptunk egy nagyon kedves levelet az admintól (bár valószínűleg automata, de már itt látszik, hogy törődnek a játékosokkal). Kedvesen fogadnak minket a bemutatkozás részben is, minden jó. Nézzük a chatet. Itt dobtam egy hátast. A chat egy nagyon igényesen kialakított, saját készítésű cucc. Nem csak nagyon kényelmesen lehet beszélgetni másokkal, de valós időben látod az új üzeneteket a fórumon, akár IC (In character, játékon belüli), akár OOC (out of character, játékon kívüli) beírásról legyen szó. Sőt, a privát üzeneteid is látod, ha kapsz egyet! A többi apróságba meg bele sem megyek, mert napestig írhatnék róluk!

Nos, menjünk tovább. A fórum szerkezete egy kicsit fura, de az elején a súgó sokat segített. A hozzászólások átláthatóak, gyorsan elérhető minden információ, pofásan van berendezve. Nekem picit nagy volt a betűtípus, ezért a beállításokban lejjebb vettem (igen, ilyet is lehet!). Megírtam az első reagom, 10 perc után kapom is a segítő szándékú üzenetet, hogy mit rontottam el. Elmagyarázzák, ki is javítják, megmutatják mi a rossz. Nagyon jó. Nagyon tetszik! Írom a következő reagom, majd utána még néhányat, és hopp, már játékos rangon is vagyok. Akkor ideje benézni a fogadóba, ahol egy nagyon ügyes kis vásárlós-rendszerrel találkozom, ahogy a piactéren (előbbi étel és ital, utóbbi bájitalok vételéhez). Mivel mágus kasztot választottam, ellátogatok a templomba is, ugyanis itt lehet varázslatot tanulni. Részletesen elmagyarázott kezelőfelület, nagyon pöpecül kialakított mágia-tanulási lehetőségek. Ez jellemzi.

De a technikai jellemzésről menjünk is tovább. A fórum vezetősége nagyon kedves és segítőkész, gyorsan is reagálnak, bár az admin néha kicsit túlságosan lényegre törő. A chaten a többi játékos nagyon szívesen segít, a hangulat nagyon jó. A fórum elsőre nagyon kesze-kusza, de a súgó és eltöltött pár nap után megbarátkozik vele az ember, minden könnyen elérhető. A rengeteg apró, egy egyszerű fórummotorból kihagyott kényelmi funkciók nagyon ügyesek. Egyszóval nagyon jó kis fórumot találtam.

Mellette:
- Jófej, aktív társaság és staff
- Nagyon jól kidolgozott mágia-rendszer, egyedi varázslatok tucatjai, százai
- Elég részletes világ, de sok mindent meghagynak a felhasználó fantáziájának
- CsP nélküli karakterfejlődés, a fórumon
- Rengeteg különféle funkció, ami nagyban meggyorsítja a játékot
- Nagyon pöpec chatfal
- Nagyon pöpec karakterkép-galéria
- Nagyon pöpec súgó és segítségkérés
- Design: 7/10
- Rendszer: 10/10
- Játékélmény: 8/10
- Társaság és interaktivitás: 9/10

Ellene:
- Kicsit fura fórumszerkezet, bár hamar megszokható
- Még picit kevés helyszín, bár csak több hónapos játék után jön elő ez a gond
- Néhol szűk kínálat fegyverek terén, ill. a fogadókban, meg a pénz nem nagyon van kiegyensúlyozva (túl sok van, nem nagyon lehet elkölteni, hogyha nem mágus a karakter)

Kipróbálnád? www.lanawin.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>